У мінулым годзе быў складзены спіс нематэрыяльнай культурнай спадчыны Рэспублікі Беларусь, у які ад Віцебскага рэгіёна ўвайшлі клёцкі. Менавіта пра іх і ішла гаворка.
Цікава тое, што клёцкамі ў нашых мясцінах называюць абсалютна розныя стравы. Адны кажуць, што іх гатавалі з дранай бульбы, іншыя сцвярджаюць, што патрэбна прэснае цеста. Клёцкі на Браслаўшчыне часцей за ўсё вараць, але бываюць яны і смажаныя. Начынне таксама падбіраюць самае рознае: хтосьці банальна кладзе фарш, а нехта крапае іх нарэзаным мясам, салёным салам, скваркамі і нават сухімі грыбамі.
На працягу двух дзён сталічныя госці высвятлялі ўсе тонкасці прыгатавання клёцак на Браслаўшчыне, гатавалі іх з гаспадынямі з Казян, Баравых, Маскавічаў і Друйска і, безумоўна, спрабавалі гатовыя стравы. У перадачы гаспадыні падзеляцца рэцэптамі і сваімі сакрэтамі прыгатавання любімых многімі клёцак.
Аказваецца, што ўсё ж такі класічныя клёцкі на Браслаўшчыне — вараныя камы з душамі, якія робяцца з адціснутай бульбяной дранкі і начыняюцца нарэзаным нажом фаршам. ■
Вольга ПАТАПОВІЧ.
Фота аўтара.
Во всех районах Беларуси введено ограничение на посещение лесов. Об этом сообщает Министерство лесного хозяйства.…
Тракторист-машинист СПК «Маяк Браславский» Леонид Лавринович уже 36 лет работает на земле и, как говорит…
Жизнь Чеслава Манкевича была такой же, как и у его сверстников. Парень из деревни Закорье…
Постановлением Министерства образования от 8 апреля №40 определены сроки проведения в 2024 году вступительной кампании…
Москва готовится к старту нового туристического сезона и рада встретить гостей на масштабном благотворительном фестивале…
За 120 лет профсоюзами Беларуси накоплен колоссальный опыт, заявил председатель Федерации профсоюзов Беларуси Юрий Сенько,…