Categories: Главное

Атруціцца можна не толькі ядавітымі грыбамі

Парады спецыяліста

 

Кожны год у рэспублiцы рэгiструецца 250 — 300 выпадкаў атручвання грыбамi. На верасень прыходзiцца пiк збору грыбоў i робяцца грыбныя нарыхтоўкi на зiму. Менавiта грэбаванне некаторымi правiламi можа прывесцi да таго, што закаткi i закруткi стануць прычынай атручвання i ў зiмовы перыяд.

Па сваёй цяжкасцi вострыя атручваннi грыбамi займаюць вядучае месца сярод усiх небактэрыяльных харчовых атручванняў. Захворванне, як правiла, пачынаецца раптоўна, часта ноччу, праз 3 —12 гадзiн пасля ўжывання грыбоў, клiнiчны малюнак на пачатковых стадыях захворвання выглядае так: рэзкi боль ў жываце, моцная рвота, панос, слабасць, галаўны боль. Потым да гэтых сiмптомаў могуць далучацца сутаргi, галюцынацыi, трызненне. Смяротны зыход пры атручваннях неядомымi грыбамi дасягае 25 — 50 працэнтаў выпадкаў.

Аднак, атруцiцца можна не толькi ядавiтымi па сваёй прыродзе грыбамi, але i так званымi ўмоўна ядомымi, калi грэбаваць асноўнымi правiламi iх гатавання. Да ўмоўна ядомых адносяцца: некаторыя вiды сыраежак, свiнушкi, смаржкi, ваўнянкi, чарнушкi. Яны ўтрымлiваюць смалападобныя рэчывы i могуць выклiкаць гастраэнтэрыт — запаленне страўнiка i тонкага кiшэчнiка.

Ужываць у ежу ўмоўна ядомыя грыбы без спецыяльнай кулiнарнай апрацоўкi нельга. Iх трэба адварваць двойчы, не менш за 50 мінут кожны раз. Абодва разы грыбы пасля варкi неабходна прамываць у праточнай вадзе.

Iдучы ў лес, неабходна ведаць вiдавы склад грыбоў i збiраць толькi тыя, што не выклiкаюць сумненняў.

Асаблiвую ўвагу трэба звярнуць на тое, што ядомыя грыбы пры неспрыяльных экалагiчных умовах (паблiзу прамысловых прадпрыемстваў i аўтамабiльных трас, у радыеактыўных зонах) становяцца таксiчнымi, бо назапашваюць у высокiх канцэнтрацыях ртуць, свiнец, кадмiй i iншыя цяжкiя радыеактыўныя рэчывы.

Трэба памятаць, што грыбы — прадукт, якi хутка псуецца, таму iх трэба перабраць i адсартаваць адразу. Перабiраючы грыбы, неабходна выкiдваць старыя, бо пры iх старэннi ў тканках адбываюцца складаныя хiмiчныя працэсы з утварэннем ядавiтых рэчываў. У старых грыбах, нават такiх, як белыя, падасiнавiкi, падбярозавiкi, паколькi яны ўтрымлiваюць бялкi i тлушчы, у працэсе старэння ўтвараюцца высокатаксiчныя спалучэннi. Сарцiроўкай i гатаваннем грыбоў павiнны займацца толькi дарослыя. Бацькам таксама неабходна ведаць, што грыбы павiнны быць выключаны з рацыёну дзяцей да 3-х гадоў.

Не варта купляць грыбы ва неўстаноўленых месцах. Зусiм вiдавочна, што тут не будзе гарантый якасцi i бяспекi. Таксама без папярэдняга адварвання не варта смажыць грыбы.

Гаспадыням медыкi нагадваюць, што пры нарыхтоўцы запасаў на зiму лепш не кансерваваць грыбы пад шчыльнай накрыўкай, а замарынаваць iх цi засалiць.

Марынаваць рэкамендуецца ядомыя грыбы без едкага смаку мякацi: трубчатыя (белыя, падбярозавiкi, маслякi i г.д.) i пласцiнчатыя (шампiньёны, таўстушкi, лiсiчкi, апенькi, зялёнкi). У засол дапускаюцца ўсе ядомыя грыбы, пласцiнчатыя грыбы — толькi пасля папярэдняй апрацоўкi: iх замачваюць, двойчы адварваюць па 20 мiнут.

Пры падазрэннi на атручванне грыбамi трэба выклiкаць «хуткую дапамогу». Позна (на 2—5-я суткi) пачатае лячэнне пры атручваннi ядавiтымi грыбамi неэфектыўнае i прыводзiць да смерцi.

Галіна Бэйнар, загадчыца мікрабіялагічнай лабараторыі.

 

admin

Recent Posts

Ограничения на посещения лесов введены во всех районах Беларуси

Во всех районах Беларуси введено ограничение на посещение лесов. Об этом сообщает Министерство лесного хозяйства.…

6 часов ago

Леонид Лавринович — достойный продолжатель династии механизаторов

Тракторист-машинист СПК «Маяк Браславский» Леонид Лавринович уже 36 лет работает на земле и, как говорит…

6 часов ago

Браславчанин о службе в чернобыльской зоне: «Местные угощали свининой. А у нас даже мыслей не было: неужели радиация и в мясо попала?»

Жизнь Чеслава Манкевича была такой же, как и у его сверстников. Парень из деревни Закорье…

8 часов ago

Изменить выбранный предмет ЦЭ после окончания регистрации нельзя. Какой будет вступительная кампания-2024 в Беларуси

Постановлением Министерства образования от 8 апреля №40 определены сроки проведения в 2024 году вступительной кампании…

8 часов ago

Москва ждет гостей: благотворительный фестиваль открывает свои двери для гостей из Беларуси

Москва готовится к старту нового туристического сезона и рада встретить гостей на масштабном благотворительном фестивале…

8 часов ago

Сенько: за 120 лет профсоюзами Беларуси накоплен колоссальный опыт

За 120 лет профсоюзами Беларуси накоплен колоссальный опыт, заявил председатель Федерации профсоюзов Беларуси Юрий Сенько,…

8 часов ago