Успомніўся мне гэты аповед у час праверкі гатоўнасці сталовых сельгаспрадпрыемстваў да арганізацыі харчавання у перыяд веснавых палявых работ, у якую мяне запрасіла галоўны дзяржаўны санітарны ўрач раёна Вольга Рудакова. З дня старту масавай сяўбы і да заканчэння ўборкі ўраджаю большасць механізатарскіх кадраў гаспадарак будуць працаваць на палетках з раніцы да поздняга вечара, а некаторыя з іх і ноччу.
Ад таго, як арганізуюць гэтую работу ў кожнай канкрэтнай гаспадарцы ў многім будзе залежыць не толькі дзённая выпрацоўка, а і якасць выконваемай работы.
У гэты аўторак разам з Вольгай Віктараўнай мы наведаліся ў пункты прыгатавання ежы «Мяжан», «Відзаўскага», «Агравідзаў», «Новай Гвардыі», «Бярозавага краю» і «Маяка Браслаўскага». У апошняй гаспадарцы адна сталовая працуе круглы год, дзве іншыя ў дзень нашага наведвання толькі адкрыліся. Ва ўсіх астатніх гаспадарках сталовыя яшчэ рыхтаваліся да сезону.
А цяпер прывяду другі прыклад. У кожнай кухні, дзе гатуюцца стравы, павінна быць 7 маркіраваных дошак і столькі ж нажоў для нарэзкі прадуктаў па відах. Урачамі-гігіеністамі гэта прыдумана не дзеля якойсьці прыхаці, а выпрацаванае на лічбах сумнай статыстыкі выпадках масавых атручванняў людзей у пунктах грамадскага харчавання. Дык вось, толькі ў сталовых «Маяка Браслаўскага» і «Агравідзаў» гэтае правіла выконваецца. У астатніх было не больш як па 3–5 дошак. Думаю, калі б кожны з кіраўнікоў аднёсся да гэтага больш сур’ёзна і папрасіў свайго працаўніка, які дома мае цыркулярку і габлявальны станок, зрабіць з бярозавага камля 10-15 дошак, ніводны з іх не адмовіў, і хутчэй за ўсё зрабіў бы гэта бясплатна. Але ж ігнаруюць. А цяпер уявім сітуацыю: на адной дошцы разбіралі і гатавалі мяса, рыбу, гародніну, хлеб. На ёй стварылася спрыяльная асяроддзе для ўзнікнення шкодных для здароўя арганізмаў, якія пры такім падыходзе трапілі ў ежу, і ўвесь калектыў механізатараў, у лепшым выпадку трапіў на бальнічныя ложкі. А ў горшым…? Таму грэбаваць гэтым не варта.
У цэлым жа можна канстатаваць, што ў гаспадарках, якія мы наведалі, дзе ўжо працавалі і дзе яшчэ не, быў падабраны персанал, акрамя (ААТ «Новая Гвардыя»), заканчваўся рамонт памяшканняў, вялася інвентарызацыя посуду, прыводзіліся ў парадак падсобкі. А яшчэ, як пазітыў, хочацца адзначыць тое, што ў большасці сталовых будуць працаваць повары, якія, па водгуках механізатараў, умеюць рыхтаваць смачныя і каларыйныя стравы.
Аляксандр Азевіч.
Прэзідэнт Беларусі Аляксандр Лукашэнка патрабуе выкараняць безгаспадарчасць на зямлі. Пра гэта кіраўнік дзяржавы заявіў 30…
Во всех районах Беларуси введено ограничение на посещение лесов. Об этом сообщает Министерство лесного хозяйства.…
Тракторист-машинист СПК «Маяк Браславский» Леонид Лавринович уже 36 лет работает на земле и, как говорит…
Жизнь Чеслава Манкевича была такой же, как и у его сверстников. Парень из деревни Закорье…
Постановлением Министерства образования от 8 апреля №40 определены сроки проведения в 2024 году вступительной кампании…
Москва готовится к старту нового туристического сезона и рада встретить гостей на масштабном благотворительном фестивале…