Малочныя рэкі

Главное

D

Беларусь у апошнія гады значна павялічыла аб’ёмы перапрацоўкі малака і экспарту малочнай прадукцыі. Адпаведную інфармацыю агучыла намеснік начальніка галоўнага ўпраўлення харчавання Міністэрства сельскай гаспадаркі і харчавання Марыя Клімава на міжнародным навукова-практычным семінары «Інавацыйныя тэхналогіі і абсталяванне для малочнай прамысловасці», паведамляецца на сайце РУП «Інстытут мяса-малочнай прамысловасці».

Марыя Клімава падвяла вынікі працы малочнай галіны краіны з 2010 года па 2015-ы і прааналізавала асноўныя тэндэнцыі сусветнага рынку. Паводле яе слоў, Беларусь у поўнай меры забяспечвае патрэбнасць унутранага рынку ў малочных прадуктах. У рэспубліцы аб’ём вытворчасці малака на душу насельніцтва ў 2,7 раза перавышае яго спажыванне і складае 253 кг на чалавека ў год. М. Клімава канстатавала, што ў 2015 годзе Беларусь ўмацавалася ў спісе сусветных экспарцёраў малочнай прадукцыі, дадаўшы па ўсіх асноўных пазіцыях (экспарт масла — 28%, сыру — 10%, сухога абястлушчанага малака — 34%, сухой сывараткі — 3%), па экспарце алею зрушыла ЗША з трэцяга месца сусветных экспарцёраў. Тэмп росту аб’ёмаў перапрацоўкі малака ў 2015 годзе ў параўнанні з 2010-м склаў 123% і перавысіў запланаваны дзяржаўнай праграмай «Агропромкомплекс — ўстойлівае развіццё вёскі» на 1 млн т. Запланаваныя паказчыкі значна перасягнула і вытворчасць сухога абястлушчанага малака — тэмп росту склаў 161%. У адпаведнасці з праграмай «Развіццё аграрнага бізнесу Рэспублікі Беларусь на 2016—2020» Мінсельгасхарч ставіць сабе мэтай павялічыць аб’ём перапрацоўкі малака на 31%, вытворчасці сыру — на 30%, масла — на 32%, сухога малака — на 56%, цэльнамалочнай прадукцыі — на 39%.